14 beneficii ascunse ale curmalelor despre care sigur nu știai (cel puțin nu toate)

Curmalele sunt un adevărat aliat în menţinerea sănătăţii, aducând zeci de beneficii asupra organismului, în timp ce oferă şi o aromă de neegalat. Printre beneficiile lor se numără şi: creşterea nivelului de energie, facilitarea digestiei şi hidratarea pielii. Toate aceste beneficii (şi multe altele, pe care le vom aborda mai jos) le fac incredibil de populare în întreaga lume. 

1. Sursă naturală de vitamine și minerale 

Conform nutriţioniştilor, curmalele sunt o sursă foarte bună de energie, deoarece conţin zahăr natural, fibre şi diverse minerale, precum calciu, fier, fosfor, sodiu, potasiu, magneziu, sulf şi zinc, dar  şi vitamine: tiamină, riboflavină, niacină, vitaminele B6, A, K şi folat.
Cercetătorii au descoperit că peste 15% din necesarul zilnic de minerale esenţiale (cupru, potasiu, seleniu şi magneziu) pot fi asimilate doar prin consumul a 4 curmale pe zi. 


2. Previn îmbolnăvirea sistemului cardiovascular

Un studiu publicat în ,,Jurnalul de chimie agricolă şi alimentară” a concluzionat că doar prin consumul a 3 curmale pe zi se poate reduce nivelul crescut de trigliceride şi stresul oxidativ, care provoacă diferite boli de inimă, prin acumularea celulelor grase în artere. 

3. Sunt bogate în proteine

Având aproximativ 7 grame de proteine, într-o singură porţie, curmalele sunt modalitatea excelentă prin care poţi ajuta la creşterea masei musculare. Pe lângă asta, consumul regulat de fibre poate ajuta şi în prevenire constipaţiei, deoarece influenţează pozitiv intestinele. Conform unui studiu în care 21 de participanţii au consumat 7 curmale pe zi, timp de 21 de zile, s-au concluzionat îmbunătățiri ale frecvenţei scaunelor, comparativ cu zilele anterioare, în care nu au consumat curmale.

4. Oase mai puternice

Conform unor studii recente, în urma consumului regulat de curmale, vei avea oase mai puternice, deoarece acestea sunt bogate în fosfor, calciu, potasiu și magneziu, care sunt minerale bine cunoscute pentru faptul că previn osteoporoza. 

5. Un sistem imunitar greu de doborât

Curmalele au un conţinut bogat de antioxidanți, care previn foarte multe boli și reacții degenerative. Sunt trei antioxidanți de bază extrem de eficienți în curmale,  și anume: flavonoidele, carotenoizii și acidul fenolic. Flavonoidele sunt antiinflamatoare eficiente, previn cancerul și diabetul. Carotenoizii susțin funcția sănătoasă a inimii. Acidul fenolic este cel mai eficient în prevenția cancerului.

6. Ajută la funcționarea sănătoasă a creierului

Potrivit unui studiu realizat de Mustapha Mohamed Essa, curmalele protejează împotriva stresului oxidativ şi al inflamaţiilor de la nivelul creierului. Acestea sunt bogate în complexul de vitamine B, care stimulează metabolismul celular și ajută la funcționarea creierului, vitamina A, C şi K. Ba chiar mai mult, antioxidanţii naturali din curmale, precum antocianine, acid ferulic şi acid protocatechuic, pot ajuta la încetinirea bolilor Alzheimer şi a demenţei. 

7. O piele mereu tânără

Consumând regulat curmale, te vei putea bucura de o piele mai frumoasă şi sănătoasă, datorită conținutului bogat de vitamina C şi D, care menține pielea elastică, netedă și frumoasă. Curmalele ajută la prevenirea acumulării de melanină,  apariția petelor specifice vârstei înaintate și totodată reglează secreția de sebum.

8. O sursă sănătoasă de energie

Deoarece curmalele sunt bogate în zaharuri naturale, precum glucoză, fructoză şi zaharoză, în urma consumului lor, vei avea mai multă energie și te vei simţi mai productiv. Mulţi dintre cei care îndrăgesc curmalele le consumă ca şi gustare înainte de prânz, pentru a se putea bucura de mai multă energie. 

Sunt recomandate şi după efortul intens şi/sau îndelungat, precum drumeţii, sală sau chiar exerciţiile fizice făcute acasă. Consumate imediat, îţi vei recâştiga energia, iar ziua următoare nu te vei mai simţi lipsit de vlagă. 

9. O mai bună capacitate de memorare

Nutriţioniştii recomandă consumul de două curmale dimineața, pentru o minte activă și productivă. Fiecare fruct în parte conţine peste două miligrame de colină, un tip de vitamina B, care reprezintă o componentă a acetilcolinei, neurotransmiţătorul memoriei. Aşadar, consumul mai mare de colină este asociat cu învăţarea mai facilă, lucru care îl recomanda îndeosebi pentru elevi şi studenţi. 

10. Combaterea anemiei


Deoarece curmalele sunt o sursă bogată în nutrienţi, contribuie la combaterea anemiei, afecţiune caracterizată prin ameţeală, oboseală, căderea părului sau dificultăţi de respiraţie. 

11. Luptă împotriva cariilor dentare

Curmalele conțin și flor, un element care încetinește procesul de formare a cariilor dentare. 

12. Susţin creşterea în greutate într-un mod sănătos

Potrivit USDA, curmalele sunt bogate în fibre, fapt care le face ideale pentru persoanele care doresc să se îngraşe cu câteva kilograme, într-un mod sănătos. Un studiu efectuat pe animale a concluzionat că acestea ajută la creşterea în greutate.

13. Îmbunătăţesc vederea 

Curmalele cresc acuitatea vizuală și ameliorează vederea pe timp de noapte, asta datorită conținutului impresionant de vitamina A.

14. Afrodisiac natural

Pentru a îmbunătăți energia și rezistența sexuală, recomandăm înmuierea a câtorva curmale într-un pahar cu lapte de capră peste noapte. Dimineața se amestecă în blender laptele și curmalele , adăugând miere și pudră de cardamom.


De unde se pot cumpăra?

Ţi-am făcut pofta de curmale? Iți recomandăm soiul Medjool: https://natura-boutique.ro/collections/curmale

Cum pot fi consumate?

Pe lângă consumul ca atare, curmalele pot fi folosite în mai multe moduri:

  1. Obţine o pastă sănătoasă formată din curmale şi lapte sau iaurt. Pasta poate fi consumată dimineaţa, pe stomacul gol, pentru un plus de energie.
  2. Pasta obţinută mai sus poate fi întinsă şi pe pâine, pentru un mic dejun săţios.
  3. Curmalele pot fi adăugate lângă cereale sau musli.
  4. Utilizează curmalele pisate ca şi îndulcitor natural.

Concluzie

În concluzie, curmalele deshidratate sunt bogate în zahăr natural şi calorii, ceea ce poate contribui la creşterea sănătoasă în greutate şi combaterea altor probleme de sănătate. Aşadar, este recomandat consumul moderat pentru a te putea bucura de toate beneficiile sale. 

Două curmale pe zi sunt suficiente pentru a te bucura de toate beneficiile de care corpul tău are nevoie. Le poți consuma ca și gustare între mese, oricând te simți epuizat sau dimineața, după ce consumi 2 pahare de apă. Atenţie, în ciuda beneficiilor multiple, acestea nu sunt recomandate diabeticilor. 

Te-am convins sa incorporezi în alimentaţia de zi cu zi curmaleleDeja le-ai încercat? Împărtăşeşte părerea ta în secţiunea de comentarii.


Articole mai vechi Articole mai noi

Lasa un comentariu

Comentarile trebuie aprobate inainte de a fi publicate.