Totul despre măsline și uleiul de măsline

Ovidiu Muresan
Producția uleiului de măsline

Producția uleiului de măsline

Uleiul de măsline este extras din partea cărnoasă a fructului copt, produs de copacul numit în mod uzual „măslin”, dar cunoscut sub denumirea științifică de Olea europaea. Culoarea acestui ulei variază în funcție de soiul de copac, subspecie, de la galben deschis la auriu; unele varietăți, obținute din fructe necoapte, pot avea chiar și o nuanță verzuie.  Aproape toate țările care cultivă măslini produc uleiuri de diferite caracteristici și calități, variațiile depinzând atât de geografia locației, condițiile de mediu și de cultivare, cât și de gradul de maturitate al fructelor, când are loc recoltarea. Printre principalii producători se numără Spania,...

Mai mult →


Izabela Muresan
Eterna dilemă: care este cel mai bun ulei de măsline?

Eterna dilemă: care este cel mai bun ulei de măsline?

Un produs care nu lipsește niciodată din bucătăria mediteraneană este reprezentat de măsline, sub toate formele, însă în principal sub formă de ulei. Anticii grecii și romani foloseau ulei de măsline obținut prin presarea măslinelor întregi. Măslinele au fost cultivate încă din secolul al VIII-lea î.Hr., iar uleiul era folosit în principal drept mediu de gătit. În ziua de astăzi, uleiurile de măsline sunt disponibile în diferite tipuri și pentru mult mai multe scopuri: industria medicamentoasă, produse cosmetice, terapii și masaje.  Cu toate acestea, utilizarea principală a uleiului de măsline rămâne gastronomia, fiind folosit pentru prepararea mâncărurilor și asezonarea salatelor....

Mai mult →