Un produs care nu lipsește niciodată din bucătăria mediteraneană este reprezentat de măsline, sub toate formele, însă în principal sub formă de ulei. Anticii grecii și romani foloseau ulei de măsline obținut prin presarea măslinelor întregi. Măslinele au fost cultivate încă din secolul al VIII-lea î.Hr., iar uleiul era folosit în principal drept mediu de gătit. În ziua de astăzi, uleiurile de măsline sunt disponibile în diferite tipuri și pentru mult mai multe scopuri: industria medicamentoasă, produse cosmetice, terapii și masaje.
Cu toate acestea, utilizarea principală a uleiului de măsline rămâne gastronomia, fiind folosit pentru prepararea mâncărurilor și asezonarea salatelor. Uleiul de măsline este clasificat, în esență, în funcție de conținutul de acid oleic liber. Uleiul de măsline extravirgin conține maximum 0.8% acid oleic liber, uleiul de măsline virgin conține maxim 2%, iar uleiul de măsline obișnuit conține în jur de 3,3% acid oleic liber. Uleiurile de măsline nerafinate, cu mai mult de 3,3% acid oleic liber în compoziție, sunt considerare „improprii pentru consum”.
Tipuri de ulei de măsline
Folosirea tipului corect de măsline este crucială, deoarece nu toate uleiurile sunt potrivite pentru gătit. Există cinci tipuri principale de ulei de măsline: ulei extravirgin, ulei virgin, ulei rafinat, ulei pur și ulei rafinat din tescovină de măsline. Fiecare dintre aceste uleiuri de măsline are un punct ardere (de fumegare) diferit, aceasta fiind principala variabilă care determină utilizarea sa. De exemplu, un ulei cu punct de fumegare ridicat este mai potrivit pentru gătirea termică a alimentelor, în timp ce un ulei cu punct de fumegare scăzut poate fi folosit pentru salata sau pentru „a trage la tigaie” anumite legume.
Uleiul de măsline extravirgin
Uleiul de măsline extravirgin este considerat a fi de cea mai bună calitate. Se obține în urma prelucrării și presării la rece a măslinelor, ceea ce împiedică alterarea conținutului natural după expunerea la temperaturi ridicate. Drept urmare, are un conținut scăzut de acizi, iar proprietățile sale organoleptice nu sunt alterate, deoarece nu este supus rafinării.
Uleiul de măsline virgin
Este o formă nerafinată a uleiului de măsline, extras prin tehnica presării la rece. Are un nivel ușor ridicat de acid oleic liber, care variază între 0.8-2%. O altă particularitate a acestui ulei este reprezentată de rezistența la temperatură. În comparație cu uleiul de măsline extravirgin, are un gust mai subtil și este potrivit pentru gătit la temperaturi scăzute. De asemenea, este ideal și pentru prepararea dressing-ului pentru salate.
Uleiul de măsline pur
Este obținut prin amestecarea uleiului extravirgin sau virgin cu uleiul rafinat. Este foarte bogat în vitamina E și este folosit doar pentru gătit, terapii, masaje corporale.
Uleiul de măsline rafinat
Este considerat a fi un ulei de calitate moderată. Uleiul de măsline rafinat este folosit în principal doar pentru gătit, în special la temperaturi ridicate. Cu toate acestea, este foarte bogat în grăsimi și are un indice caloric ridicat.
Uleiul din tescovină sau turte de măsline
Uleiul de măsline de acest tip este cel mai slab calitativ disponibil pe piață. Tescovina provine din reziduurile și resturile rămase după procesul de presare a măslinelor. După ce măslinele au fost presate, mai rămân reziduuri de ulei și apă. Acest ulei rămas este extras și amestecat cu uleiuri de înaltă calitate, pentru a-i îmbunătăți consistența. Cu toate acestea, uleiul din tescovină de măsline este cel mai potrivit pentru masaje și diferite terapii.
Care este cel mai bun ulei de măsline pentru prăjire?
Uleiul de măsline extravirgin are un punct de ardere în jurul valorii de 190°C, care este scăzut în comparație cu multe alte uleiuri de gătit folosite în bucătărie. Un ulei de măsline rafinat va avea un punct de fumegare mai ridicat decât un ulei extravirgin, și ar fi cea mai bună alegere când vine vorba de prăjirea alimentelor în ulei de măsline.
Care este cel mai bun ulei de măsline pentru dressing-urile salatelor?
Uleiul de măsline extravirgin reprezintă cea mai bună alegere pentru dressing-uri, deoarece are un conținut bogat în numeroși macro- și micronutrienți sănătoși.
Care este cel mai bun ulei de măsline pentru sosuri?
Dacă servești ulei de măsline drept garnitură pentru sosuri, alege întotdeauna ulei de măsline extravirgin. Gustul, textura, precum și conținutul ridicat în nutrienți esențiali vor da nu doar un plus de savoare sosurilor, ci și un aport alimentar adecvat de macronutrienți, vitamine și alți compuși cu proprietăți benefice pentru organism.
Prin urmare, uleiul de măsline extravirgin este considerat a fi cel mai sănătos și calitativ tip de ulei. Cu toate acestea, când vine vorba de prăjit și tratare termică, uleiul de măsline rafinat este recomandat, chiar dacă nu are aceleași proprietăți precum uleiurile de măsline nerafinate, mult mai sănătoase.
Beneficiile pentru sănătate ale consumului uleiului de măsline
Consumul de ulei de măsline (în special extravirgin) are numeroase beneficii pentru sănătate. Câteva dintre acestea sunt:
Promovează sănătatea inimii
Uleiul de măsline conține numeroși antioxidanți naturali, care protejează organismul împotriva radicalilor liberi (specii reactive de oxigen, azot). De asemenea, reduce oxidarea LDL-ului, împiedicând procesul aterogen, îmbunătățește circulația sanguină și scade tensiunea arterială.
Reduce riscul de cancer
Uleiul de măsline conține acid oleic, foarte rezistent la oxidare. Prin urmare, are efecte benefice asupra genelor cancerigene, prin împiedicarea degradării moleculei de ADN supuse stresului oxidativ. În plus, uleiul de măsline conține numeroși compuși fitochimici care mențin integritatea și funcționarea normală a celulelor, la nivel molecular.
Ameliorează durerea și inflamația
Prin compoziția sa, uleiul de măsline extravirgin are efect antiinflamator. Principala cauză a inflamației din organism este reprezentată de proteina C reactivă, a cărei concentrație crește în afecțiuni de natură inflamatorie. Uleiul de măsline conține oleocanthal, un polifenol cu proprietăți antiinflamatorii care s-a observat că acționează într-un mod similar ibuprofenului.
Promovează sănătatea sistemului osos
Consumul regulat de ulei de măsline este benefic pentru sănătatea oaselor. Uleiul de măsline extravirgin conține calciu și vitamina D, care susțin integritatea oaselor. S-a observat faptul că un aport adecvat, zilnic, de ulei de măsline, are potențialul de a stimula biosinteza osoasă și de a preveni degradarea și decalcifierea oaselor.
Reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare și AVC
Accidentul vascular cerebral (AVC-ul) reprezintă a doua cea mai frecventă cauză de deces. Uleiul de măsline conține grăsimi sănătoase care susțin funcționarea normală a creierului. Fiind bogat în polifenoli, taninuri și grăsimi polinesaturate, uleiul de măsline protejează inima și funcțiile cerebrale, având implicații majore în asigurarea funcționării normale a diferitelor sisteme de organe.
Ajută la controlul glicemiei și prevenirea diabetului
Uleiul de măsline conține grăsimi sănătoase, polinesaturate, precum și acizi grași esențiali care joacă un rol esențial în gestionarea diabetului de tip 2. S-a observat faptul că grăsimile sănătoase din uleiul de măsline ajută la încetinirea absorbției glucozei din sânge. Prin urmare, are loc un control eficient al nivelului de zahăr din sânge (glicemia). Studiile în domeniu au mai demonstrat și că uleiul de măsline poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină, pacienții care suferă de diabet de tip 2 prezentând o rezistență specifică la acțiunea acestui hormon.
Descoperă oferta noastră de uleiuri de masline extravirgine aici.
Spor in toate!