Cu siguranță fiecare dintre noi are în cămară cel puțin un ulei presat la rece pe care îl folosește aproape în orice tip de preparat. Însă, probabil mulți ne întrebăm ce înseamnă de fapt ulei presat la rece, cum se face, ce beneficii oferă și cu ce se diferențiază față de cel presat la cald. Uleiurile presate la rece sunt deja cunoscute pentru nevoile nutriționale de bază și beneficiile suplimentare ale sănătății. Acestea conțin multe substanțe bioactive, au rolul de îmbunătățire a pielii și conferă o aromă distinctă alimentelor.
Ce este uleiul presat la rece?
Uleiul presat la rece, supranumit și ulei extras la rece sau virgin, se obține în mod natural prin zdrobirea semințelor uleioase, la temperatura camerei cu ajutorul unei prese moderne de oțel. Deși presarea produce căldură prin frecare, semințele oleaginoase nu sunt gătite în prealabil, drept urmare uleiul este considerat presat la rece. De asemenea, valoarea acidului este relativ scăzută, astfel încât produsul final se obține după filtrare.
Diferența dintre uleiul presat la rece și uleiul presat la cald
Semințele din uleiul presat la rece sunt zdrobite încet pentru a extrage ulei din ele în mod natural. Acest lucru se face pentru a reține substanțele nutritive și a păstra aromele cât mai natural. Uleiurile presate la rece conțin zero grame de acizi grași și nu conțin colesterol.
Uleiul presat la cald se extrage prin folosirea unei temperaturi ridicate (200 ° C) și prin utilizarea solvenților chimici. Datorită substanțelor chimice și a căldurii, majoritatea substanțelor nutritive și aromelor se pierd.
Spre deosebire de uleiurile presate la cald, uleiurile presate la rece sunt într-adevăr mult mai sănătoase. Acestea își păstrează substanțele nutritive originale, conțin antioxidanți care sunt absenți în uleiul presat la cald din cauza expunerii la căldura ridicată. Majoritatea uleiurilor presate la rece sunt bogate în vitamina E, care au acid antiinflamator și oleic, adică sunt benefice pentru creșterea imunității.
Originile uleiului presat la rece
Gurile cârcotașe ar spune că doar hipsterii, veganii și vegetarienii ar folosi uleiuri presate la rece. Presat la rece sună sofisticat, însă cunoașterea informațiilor din spatele acestei numiri confirmă că aparențele sunt înșelătoare. Istoria uleiurilor presate la rece arată că originile se trag de la indieni, care foloseau un instrument cilindric numit ‘’ghani’’ ce avea rolul de extragere a uleiului din semințele oleaginoase. Conform unui dicționar istoric al alimentelor indiene, ‘’ghani’’ era un dispozitiv de mortar și pistil din piatră sau din lemn pe care oamenii îl foloseau pentru a zdrobi semințele oleaginoase. Așadar, după examinare, acestea au fost datate cu vârsta de peste 5000 de ani.
Beneficii
Uleiurile presate la rece au devenit un must-have în bucătărie, mai ales pentru nutriționiștii de pretutindeni care au început să le includă în diete. Nici nu ar fi de mirare dacă uleiul virgin ar fi numit uleiul magic, considerat unul dintre cele mai bune din lume. Dacă tot am vorbit de origini și beneficii ale uleiului presat la rece, oare ce tipuri de uleiuri presate la rece există și ce avantaje oferă fiecare în parte?
1. Uleiul de măsline
Uleiul de măsline este cea mai bogată sursă de grăsimi monosaturate, are un conținut ridicat de antioxidanți și este foarte bine tolerat de stomac. Acesta ajută la obținerea unei greutăți corporale mici, îmbunătățește metabolismul și scade pofta de mâncare, permițând corpului să slăbească mult mai eficient și sănătos. De asemenea, este un component al dietei mediteraneene, având beneficii în prevenirea bolilor cardiovasculare, a diabetului zaharat, al osteoporozei, al ulcerului gastroduodenal și a gastritei. Este des utilizat și în compoziția produselor cosmetice pentru îngrijire a pielii, a părului și a unghiilor, fiind un element nutritiv, hidratant și emolient. Uleiul de măsline este cel mai folosit ulei pentru obținerea săpunurilor de casă, hidratează pielea, susține regenerarea țesuturilor și reducerea inflamațiilor.
2. Uleiul de avocado
Cunoscut încă din vremurile aztecilor, uleiul de avocado este folosit de secole în America Centrală în alimentație și îngrijire, fiind extras din pulpa fructului. Acesta are o culoare verde apetisantă, o aromă subtilă plăcută și este vâscos. Conține lecitină, vitaminele A, D, E, B6, minerale (magneziu, cupru, fier), acid folic și aminoacizi, acizi grași nesaturați. Protejează sistemul cardiovascular, are efect puternic antibacterian și antiinflamator, stimulează metabolismul, ajutând la menținerea greutății corporale. Uleiul de avocado contribuie la vindecarea mai rapidă a rănilor și tăieturilor, previne cicatricile, acneea și dermatitele, reduce eficient apariția petelor, a liniilor fine și a ridurilor datorate vârstei. Poate fi utilizat în sosuri, soteuri, dressinguri, supe ori folosit pe post de condiment la copt.
3. Uleiul din sâmburi de struguri
Uleiul din sâmburi de struguri conține acizi grași nesaturați, vitamina E, polifenoli și fitosteroli. Scade nivelul colesterolului, protejează sistemul circulator, cel nervos central și periferic. Este un puternic antioxidant, stimulează sistemul imunitar, regenerează și revitalizează pielea. În alimente, uleiul de struguri potențează gustul acestora fără a da senzația de gras pe care o lasă alte uleiuri. Este recomandabil să fie folosit în stare crudă, precum în salate și dressinguri.
4. Uleiul din semințe de dovleac
Uleiul din semințe de dovleac conține acizi grași nesaturați și saturați, seleniu, vitaminele A, E și , fiind antihelmintic, anafrodisiac și calmant. Are numeroase beneficii pentru organism, fiind indicat în teniază, ascarodioză, giardioză, hiperexcitabilitate, nervozitate, prostatită, insuficiență cardiacă cu edem, colită de putrefacție cu constipație, dar și în alimentația de purificare și reducerea masei corporale. Uleiul de dovleac este folosit pentru salate de crudități.
5. Uleiul de nuci
Uleiul din miez de nucă are un gust deosebit, specific, dulce-amărui, conține acid oleic, acizii grași saturați și vitaminele E și F în cantități mari. Intern, acesta împiedică procesul de îmbătrânire și are efect ușor laxativ, fiind extrem de eficient în combaterea paraziților intestinali. Extern, este recomandabil pentru frecționarea corpului în cazul copiilor rahitici sau anemici, în dermatoze și pentru păr. Uleiul de nuci presat la rece trebuie păstrat în spații reci și întunecoase și poate fi un plus de savoare în salatele de legume și al vinegretelor.
Sună deliiiicioooos, huh? Proprietățile uleiurilor presate la rece sunt extrem de versatile. Redă-i strălucire pielii tale, emană energie prin toți porii din interior spre exterior și încântă-ți papilele gustative cu savoarea îmbălsămată a aromelor apetisante. Testează cu încredere uleiurile presate la rece și vino să le vizitezi în cămara noastră aici: https://natura-boutique.ro/collections/uleiuri-presate-la-rece