7 beneficii surprinzătoare ale uleiului de măsline

Cu rădăcini din culturile mediteraneene, uleiul de măsline este un aliment de bază și rămâne cel mai popular ulei de gătit din Antichitate, până în prezent. Ba mai mult, specialiștii în nutriție consideră că uleiul de măsline a fost factorul important care a avut un impact deosebit asupra bazinului mediteranean ce a găzduit printre cele mai longevive populații datorită dietelor zilnic cu acest aliment. Abundența în grăsimi sănătoase din uleiul de măsline, nuci și pește gras.

Înainte de toate, este necesar de știut ce face uleiul de măsline atât de sănătos. Pe lângă conținutul său impresionant de antioxidanți, uleiul de măsline extravirgin este încărcat cu acizi grași mononesaturați, un tip de grăsime sănătoasă asociată cu mai multe beneficii.

Cercetările sugerează că acizii grași mononesaturați îmbunătățesc sănătatea inimii și ar putea ajuta la protejarea bolilor de inimă. Alimentul conține o cantitate bună de vitamine E și K în fiecare porție. Vitamina E conține o substanță nutritivă esențială care se dublează ca un antioxidant, în timp ce vitamina K joacă un rol cheie în sănătatea oaselor, coagularea sângelui, sănătatea inimii și multe altele. 

În comparație cu alte uleiuri de gătit, uleiul de măsline are potențialul unic de a combate bolile cronice și degenerative din compușii polifenoli puternici care se găsesc în uleiul de măsline și procentul ridicat de acizi grași mononesaturați găsit în toate gradele. Drept urmare, iată câteva beneficii care ne oferă un motiv bun să îl consumăm zilnic.

1. Este plin de polifenoli

Uleiul de măsline este o sursă deosebit de abundentă de polifenoli, compuși bioctivi naturali cu proprietăți antioxidante care se găsesc în alimentele vegetale precum fructele, legumele și măslinele. Polifenolii beneficiază de sănătate deoarece combat stresul oxidativ, un tip de stres din organism care dăunează lipidelor, proteinelor și ADN-ului într-un mod care contribuie la boli de inimă, cancer, diabet și demență. Doi polifenoli care se găsesc în uleiul de măsline sunt oleocanthalul și hidroxitirosolul care au funcțiile enumerate mai sus.

2. Sprijină memoria sănătoasă și funcția creierului

Stresul oxidativ este implicat în progresia bolilor neurodegenerative, inclusiv a bolii Alzeihmer. Polifenolii uleiului de măsline funcționează ca antioxidanți puternici care pot ajuta la contracararea acestui efect. Un studiu din 2019, pe animale, a demonstrat că uleiul de măsline bogat în oleocanthal a ajutat la restabilirea funcției sănătoase a barierei hematoencefalice și la reducerea neuro-inflamației într-un mod în care poate încetini progresia bolii Alzeihmer.

  1. Susține un sistem imunitar sănătos

Chiar dacă încerci să eviți o răceală, să reduci riscul de cancer sau să încerci să gestionezi o afecțiune autoimună, un sistem imunitar sănătos este vital. De aceea, sistemul tău imunitar adoră grăsimile sănătoasă. Un studiu realizat în 2013, a constatat că 3 linguri de ulei de măsline extravirgin în fiecare zi, este asociat cu o creștere și activare mai mare a celulelor T, celule imunitare care atacă invadatorii străini. Consumul unei cantități egale de ulei de porumb, unt sau ulei de soia nu a avut aceste beneficii. 

  1. Te poate ajuta la slăbit

Uleiul de măsline ajută la menținerea stabilă a nivelului de zahăr din sânge, poate ajuta la reducerea poftelor, care altfel ar duce la supraalimentare și creștere în greutate nedorită. Cercetătorii au descoperit că femeile supraponderale care au adăugat peste o linguriță de ulei de măsline la masa lor de dimineață, au pierdut mai multă greutate corporală și au avut o scădere mare a tensiunii arteriale în comparație cu femeile care au adăugat ulei de soia la micul dejun. Un consum ridicat de ulei de măsline în contextul unei diete mediteraneene nu provoacă creștere în greutate.

5. Combate durerea și inflamația 

Uleiul de măsline poate fi un adaos deosebit de bun în dieta ta zilnică, mai ales dacă suferi de artrită sau de altă afecțiune inflamatorie cronică. Grăsimile mononesaturate reduc nivelurile de proteină C reactivă, un marker inflamator care este crescut în afecțiuni precum artrita reumatoidă. Uleiul de măsline extravirgin conține proprietăți antiinflamatorii similare cu ibuprofenul. 

  1. Sprijină perspectiva mentală sănătoasă și starea de spirit

Substantele nutritive care hrănesc creierul din uleiul de măsline te pot ajuta să îți îmbunătățești starea de spirit. Totodată, dietele în stil mediteranean pot ajuta la tratarea depresiei. Grăsimile benefice ale uleiului de măsline susțin sistemul nervos central, ajutând nervii să funcționeze corect și crescând nivelul serotoninei, neurotransmițătorului care susține starea de spirit.

7. Este cel mai sănătos ulei cu care poți găti

Uleiul de măsline extravirgin este cel mai stabil ulei de gătit, rezistând la degradare mai bine decât uleiurile cu un punct de fum ridicat. Acest lucru înseamnă că poți folosi ulei de măsline pentru sotat, prăjit, și coacere. Datorită abundenței sale de polifenoli stabili la căldură, uleiul de măsline contracarează stresul oxidativ cauzat de căldură și încetinește formarea de compuși nesănătoși, precum radicalii liberi. Gătitul legumelor precum roșiile, vinetele și dovleacul sporește conținutul de antioxidanți a legumelor.

Uleiul de măsline este incredibil de nutritiv și niciun alt ulei de gătit nu se compară cu ceea e privește aroma, versatilitatea și beneficiile pentru sănătate din cap până în picioare. Oferă meselor și rețetelor tale o doză de aur lichid și bucură-te de proprietățile sănătoase ale uleiului de măsline. Descoperă gama noastră de uleiuri de măsline aici.

Articole mai vechi Articole mai noi

Lasa un comentariu

Comentarile trebuie aprobate inainte de a fi publicate.