Pentru a avea un stil de viață sănătos, poți lua câteva măsuri eficiente și ușor de inclus în rutina zilnică, precum mai multă mișcare, o alimentație corectă și o odihnă adecvată. Pe lângă acestea, mai poți adăuga în dieta ta un aliment magic, care are un gust grozav și totodată oferă o serie de beneficii pentru sănătatea ta.
Îl poți folosi într-o multitudine de moduri: de la aromarea cărnii, a salatei și în prepararea sosurilor. Desigur, este vorba despre bine-cunoscutul ulei de măsline extravirgin, care nu conține substanțe chimice procesate.
Cei care locuiesc în bazinul Marii Mediteraneene, locul unde se cultivă și se consumă cel mai mult ulei de măsline din lume, prezintă un risc foarte scăzut de a dezvolta în timp boli cardiovasculare. Iată și alte beneficii, documentate, pentru care merită să iei în considerare acest super-aliment:
Este de mare ajutor în prevenirea accidentelor vasculare cerebrale (1)
Datorită grăsimilor mononesaturate pe care le conține, uleiul de măsline ajută la minimizarea șanselor de accident vascular cerebral. Conform unor studii recente, persoanele care includ uleiul de măsline în dietă pot avea șanse reduse cu până la 41% de accident vascular cerebral.
Are un impact pozitiv asupra sănătății cognitive (2)
Cercetările din trecut constatau că o dietă bogată în fructe, legume, leguminoase, cereale și grăsimi sănătoase, asociate cu o cantitate mică de carne, pot duce la o incidență mai scăzută a demenței.
Însă conform unor studii recente, s-a constatat că uleiul de măsline extravirgin activează un proces numit autofagie, în care celulele se descompun și elimină resturile intracelulare și toxinele. Când acest proces nu se întâmplă, cresc riscurile apariţiei bolii Alzheimer.
Poate ajuta la tratarea artritei reumatoide (3)
Artrita reumatoidă este o boală autoimună, care provoacă inflamații, umflături și dureri în jurul articulațiilor și la nivelul oaselor. Conform cercetărilor recente, s-a descoperit că uleiul de măsline, consumat alături de ulei de pește, prezintă proprietăți antiinflamatorii și s-a dovedit că are un impact pozitiv asupra persoanelor cu artrită reumatoidă.
Acest lucru se datorează compoziției uleiului de măsline, care conține un compus numit oleocantal. Acest compus prezintă proprietăți antiinflamatorii, ce pot fi găsite în mod normal în medicamente precum ibuprofen, însă fără a prezenta efectele secundare pe care le oferă tratamentele chimice.
Susține sănătatea cardiovasculară (4)
Conform unui studiu, cercetătorii au descoperit că persoanele care consumau mai mult de jumătate de lingură de ulei de măsline în fiecare zi, aveau un risc cu 15% mai mic de a dezvolta orice fel de boală cardiovasculară și un risc cu 21% mai mic de boli coronariene.
Te ajută la menținerea unui nivel sănătos al colesterolului (5)
Uleiul de măsline poate fi un bun aliat în menținerea colesterolului la un nivel sănătos.
O lecție rapidă despre colesterol! Există două tipuri: lipoproteine cu densitate joasă (LDL) sau colesterol „rău” și lipoproteine cu densitate mare (HDL) sau colesterol „bun”. A avea prea mult colesterol LDL poate crește riscul de boli de inimă și alte afecțiuni grave, precum un atac de cord. Pe de altă parte, colesterolul HDL ajută la scăderea colesterolului LDL. Astfel, pentru a avea o bună sănătate este foarte important să menții acești indicatori la nivelurile corecte.
În ceea ce privește modul în care uleiul de măsline și colesterolul sunt corelate, uleiul de măsline este bogat nu numai în antioxidanți, ci și în grăsimi polinesaturate și mononesaturate, care sunt tipurile de grăsimi mai sănătoase. Aceste grăsimi nu numai că îmbunătățesc nivelul de colesterol, ci și scad riscul de boli cardiovasculare.
Reduce apariția riscului de cancer (6)
Unul dintre componentele uleiului de măsline (hidroxitirosolul), distruge celulele tumorale, împiedicându-le astfel să se înmulțească și să se răspândească în tot organismul. Acest element este un antioxidant.
Un alt compus găsit în uleiul de măsline (oleocantalul), poate crește semnificativ rata de distrugere a celulelor canceroase. De la stomac sau colon, la cancer de sân și multe altele, antioxidanții pot face minuni în prevenirea apariției acestei boli nemiloase.
Menținerea unor oase sănătoase (7)
Pe măsură ce îmbătrânim, este din ce în ce mai important să avem grijă de sănătatea oaselor noastre. Un studiu recent a constatat că persoanele care urmează o dieta mediteraneană și, în special, care folosesc uleiul de măsline, au oase mai dense și sunt mai puțin susceptibile să sufere fracturi osoase decât cei care nu îl consumă. Cercetătorii cred că acest lucru se datorează efectelor antiinflamatorii ale uleiului de măsline, care ajută la menținerea oaselor sănătoase.
Reducerea crampelor premenstruale (8)
Durerea menstruală, cunoscută și sub denumirea de dismenoree primară, este o problemă comună pentru femeile de toate vârstele. Cu toate acestea, este mai frecventă în anii adolescenței decât în rândul femeilor cu vârsta de 25 de ani și peste.
Pentru tratarea disconfortului și a durerii, se folosesc adesea tratamente chimice, precum pilula contraceptivă și medicamentele antiinflamatoare, ca ibuprofenul. Din nefericire, tratamentele chimice prezintă o serie de efecte secundare, pe care unele femei nu le pot tolera.
Într-un studiu recent, publicat în Scholars Research Library, au fost evaluate pe parcursul a șase cicluri menstruale consecutive 60 de femei, cu vârsta cuprinsă între 17-30 de ani, care au suferit dureri menstruale moderate, până la severe.
Primul grup a luat 25 ml de ulei de măsline extravirgin timp de două luni, începând doza cu două săptămâni înainte de începutul fiecărui ciclu menstrual. După ciclul de patru săptămâni, li s-a administrat 400 mg ibuprofen de trei ori pe zi în primele trei zile de menstruație. Grupul doi a primit același tratament, însă într-o perioadă diferită: ibuprofen în primele două cicluri, apoi ulei de măsline după finalizarea ciclului.
Nu a existat nicio diferență în severitatea durerii între grupuri la momentul inițial, obținându-se un scor mediu a durerii de 6.7. Cu toate acestea, diferența de severitate a durerii a fost semnificativ diferită în timpul intervențiilor, scăzând la 3.8 pentru grupul cu ibuprofen și 1.1 pentru grupul cu ulei de măsline. A existat, de asemenea, o diferență semnificativă între grupuri pentru primele două cicluri. Grupul care a luat ibuprofen în primele două cicluri a avut un scor de severitate a durerii de 4.7 pentru prima luna și 3.8 pentru luna a doua. În timp ce grupul care a luat ulei de măsline extravirgin în primele două cicluri a avut un scor de severitate a durerii de 2.4 și 1.4 pentru cele două cicluri consecutive.
Proprietăți anti-bacteriene (9)
Uleiul de măsline extravirgin poate acționa ca un antibacterian. Antioxidantul din uleiul de măsline este eficient în prevenirea bacteriilor și a virușurilor dăunători, precum este gripa sau holera. Ba chiar mai mult, poate ucide Helicobacter Pylori, o bacterie care trăiește în stomacul tău și poate provoca ulcer gastric și cancer de stomac.
Oleocantal este un antioxidant pe care îl poți găsi în uleiul de măsline extravirgin. Acest antioxidant prezintă efecte puternice asupra îmbunătățirii sănătății generale. Potrivit specialiștilor, oleocantalul este un antiinflamator care minimizează durerea și atenuează disconfortul.
O piele mai frumoasă (10)
Un alt antioxidant benefic găsit în uleiul de măsline este hidroxitirosolul. Acest super ingredient are capacitatea de a-ți îmbunătăți aspectul pielii. Astfel, antioxidantul poate preveni îmbătrânirea și oferă un plus de strălucire epidermei. De asemenea, te poate ajuta la vindecarea mai rapidă a abraziunilor și poate reduce șansele de apariție a cancerului de piele cauzat de razele UV.
Previne riscul de diabet tip 2 (11)
Reglarea zahărului din sânge și a nivelului de insulină este un alt beneficiu cheie pe care îl poate oferi uleiul de măsline. Studiile au arătat că dietele care includ uleiul de măsline extravirgin, prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta diabet decât altele.
Previne calculii biliari (12)
Consumul uleiului de măsline încurajează buna funcționare a bilei și a celorlalți hormoni pancreatici, care sunt importanți pentru sănătate. Având astfel de proprietăți, uleiul de măsline ajută la reducerea riscului de apariție a calculilor biliari.
Cât ulei de măsline ar trebui să consumi zilnic?
Deși recomandările diferă în funcție de nevoile specifice de calorii și de dieta pe care o ai, poți consuma zilnic până la 3-4 linguri pentru a te asigura că obții beneficiile menționate mai sus. Însă este important să achiziționezi tipul corect de ulei de măsline.
Ce tip de ulei de măsline să aleg?
Uleiul de măsline extravirgin este obținut prin presarea la rece și nu se utilizează substanțe chimice pentru rafinare. Evită achiziționarea produselor obișnuite prin procese de producție la căldură, deoarece acestea pot distruge acizii grași delicați și nutrienții din ulei.
Uleiul de măsline virgin provine dintr-o a doua presare după ce este creat cel extravirgin. Poate fi obținut și din măsline coapte. Deși, extra virgin este tipul preferat și cel virgin este considerat de calitate acceptabilă.
Uleiurile de măsline „ușoare” sau amestecurile de uleiuri sunt făcute cu ulei de măsline rafinat și uneori cu alte uleiuri vegetale. Acest lucru înseamnă în mod normal că au fost procesate chimic și sunt un amestec de uleiuri râncede, de calitate scăzută, care au reacționat prost la metodele de producție la căldură ridicată. Caută întotdeauna uleiul care indică faptul că este extravirgin.