Meditația sau cum să învățăm să avem o relație mult mai sănătoasă cu noi înșine

Există multe lucruri în viață care sunt dincolo de controlul nostru. Cu toate acestea, este posibilă asumarea responsabilității pentru propriile noastre stări de spirit, astfel încât să le putem schimba în bine. Potrivit budismului, acesta este cel mai important lucru pe care îl putem face. Meditația. Budismul ne învață că este singurul antidot real pentru frici, apăsări personale, anxietăți, temeri și confuzii generale care afectează condiția umană.

Meditația este un mijloc de transformare a minții. Practicile de meditație budistă sunt tehnici care încurajează și dezvoltă concentrarea, claritatea, pozitivitatea emoțională și o vedere calmă a naturii adevărate a lucrurilor. Odată ce te angajezi să practici un anumit tip de meditație, înveți tiparele și obiceiurile minții tale, iar practica în sine, oferă un mijloc de de a cultiva noi moduri de a fi mai pozitive. Prin muncă și răbdare regulată, aceste stări mintale hrănitoare și concentrate se pot adânci în stări de spirit profunde, pașnice și energizante. Astfel de experiențe pot avea un efect transformator și pot duce la o nouă înțelegere a vieții.


Ce este meditația?

Meditația este o practică simplă disponibilă tuturor, care poate reduce stresul, crește calmul și claritatea și poate promova fericirea. A învăța să meditezi este simplu, iar beneficiile pot veni rapid. Meditația nu înseamnă a deveni o persoană diferită, o persoană nouă sau chiar o persoană mai bună. Este vorba despre formarea în conștientizare și obținerea unui sentiment sănătos de perspectivă. Nu e despre a încerca să ne oprim gândurile sau sentimentele, ci despre a învăța să le observăm fără judecată.

De asemenea, meditația poate fi o tradiție străveche, dar este practicată în culturile din întreaga lume pentru a crea un sentiment de calm și armonie interioară. Deși practica are legătură cu multe învățături religioase diferite, meditația se referă mai puțin la credință și mai mult la modificarea conștiinței, găsirea conștientizării și realizarea păcii cu sinele și tot ce ne înconjoară. Având în vedere contextul programelor noastre încărcate și a vieților solicitante, meditația crește în popularitate. 


Cum să medităm?

Găsește un loc confortabil și pregătește-te să te relaxezi

Alocarea timpului pentru meditație formală este o formalitate importantă de a stabili o rutină și de a te simți confortabil cu practica. Chiar și câteva minute pe zi pot face o mare diferență. Practica este extrem de importantă. Este un instrument pe care îl putem folosi pentru a ne readuce în prezent în situații de stres.

Dar nu trebuie să încetăm să nu mai fim atenți atunci când nu mai medităm. Scopul meditației mindfulness este să devenim conștienți de-a lungul tuturor părților vieții noastre, astfel încât să fim treji, prezenți și cu inima deschisă în tot ceea ce facem. 

Meditația Mindfulness nu înseamnă a-ți lăsa gândurile să-ți rătăcească. Nu este vorba nici despre încercarea de a-ți goli mintea. În schimb, practica presupune să acordăm o atenție deosebită momentului prezent, în special propriilor noastre gânduri, emoții și senzații, indiferent ce se întâmplă. 

Deși meditarea pe cont propriu este o parte esențială a unei practici complete, îndrumarea constantă a unui profesor cu experiență poate fi de neprețuit, mai ales pe măsură ce începi. Mintea noastră rătăcește atât de ușor, iar instrucțiunile clare ale unui profesor ne pot ajuta să ne readucem în momentul prezent. 

Este inevitabil ca în timpul meditației, mintea ta va rătăci. S-ar putea să observi alte senzații în corp, lucruri care se întâmplă în jurul tău sau pur și simplu să te pierzi în gânduri, visând cu ochiul trecutului sau prezentului, eventual judecându-te pe tine însuți sau pe ceilalți. Nu este nimic în neregulă cu acest lucru, gândirea este la fel de naturală ca respirația. 


Cum să exersezi

Deși există multe forme diferite de meditații și modalități de a practica, învățarea unei meditații de bază pentru începători este un loc minunat pentru a începe.

  • Alege un loc liniștit, fără distracții. Oprești telefonul, televizorul și alte distrageri. Dacă alegi să redai muzică liniștită, selectează ceva calm și repetitiv.
  • Setează o limită de timp. Dacă tocmai începi, îți recomandăm să respecți sesiuni mai scurte de aproximativ 5 până la 10 minute.
  • Fii atent la corpul tău și fii confortabil. Poți sta cu picioarele încrucișate pe podea sau pe un scaun, atâta timp cât simți că puteți sta confortabil câteva minute la rând.
  • Concentrează-te asupra respirației. Încearcă să respiri adânc și apoi să expiri încet. Fii atent la modul în care se simte fiecare respirație.
  • Observă-ți gândurile. Scopul meditației nu este să îți cureți mintea - mintea ta va rătăci inevitabil. În schimb, concentrează-te pe readucerea ușoară a atenției înapoi la respirație ori de câte ori observi că gândurile tale derivă. Nu îți judeca gândurile, încearcă să le analizezi; pur și simplu îndreaptă-ți mintea înapoi către respirația profundă.

Impactul meditației

Conștiința este adesea asemănată cu un flux, schimbându-se și schimbându-se ușor pe măsură ce trece peste teren. Meditația este un mijloc deliberat de a schimba cursul acestui flux și, la rândul său, de a modifica modul în care percepi și răspunzi la lumea din jur.

Cercetările au arătat că meditația poate avea atât efecte fiziologice, cât și psihologice. Unele dintre efectele fiziologice pozitive includ scăderea stării de excitare fizică, rata de respirație redusă, scăderea frecvenței cardiace, modificări ale modelelor undelor cerebrale și scăderea stresului. 

  • Unele dintre celelalte beneficii psihologice, emoționale și legate de sănătate ale meditației includ:
  • O mai bună gestionare a simptomelor afecțiunilor, inclusiv tulburări de anxietate, depresie, tulburări de somn, probleme de durere și hipertensiune arterială
  • Abilități mai bune de gestionare a stresului
  • Modificări ale diferitelor aspecte ale atenției
  • Conștientizarea de sine sporită
  • Bunăstare emoțională îmbunătățită
  • Memorie de lucru îmbunătățită și inteligența fluidă
  • Imunitate îmbunătățită
  • O mai mare empatie pentru tine și pentru ceilalți
  • Ameliorarea durerii de cap

Ai răbdare cu tine, dă-ți timp și nu pune presiune pe proprii umeri. Meditația este un proces complex de învățare. De învățare a sinelui, de învățare și înțelegere a emoțiilor și o stare de spirit pacifistă pentru un stil de viață echilibrat. Creează un mediu ideal și relaxant pentru tine. Îți poți pune muzică ambientală sau te poți bucura de moment în liniște. Pentru o armonie spirituală, poți încerca uleiurile esențiale. Acestea sporesc existența spirituală. Lăcașul de cult este chiar în propria casă. Tot ce te înconjoară are o voce. Vibe-ul îl dai tu! Bucură-te de meditație și descoperă-ți sinele!


Articole mai vechi Articole mai noi

Lasa un comentariu

Comentarile trebuie aprobate inainte de a fi publicate.