Spirulina este un tip de microalgă verde-albastruie, care este capabilă să crească atât în apă dulce, cât și în apă sărată. Aceasta este renumită pentru aroma sa intensă și profilul de nutriție puternic.
Până în prezent, există peste 1800 de articole științifice care evaluează beneficiile pentru sănătate ale spirulinei. Datorită profilului impresionant de nutrienți ai spirulinei, cercetărorii recomandă cultivarea spirulinei în zonele care se luptă cu malnutriția. Fiecare porție de spirulină conține o cantitate semnificativă de proteine, plus vitamine și minerale importante, precum cupru, fier, riboflavină și tiamină.
BENEFICIILE PENTRU SĂNĂTATE ALE SPIRULINEI
Eliberează corpul de metale greleUnul dintre cele mai importante beneficii pentru sănătate ale spirulinei este eliberarea corpului de metale grele, precum arsenicul. Se consideră că expunerea la metale grele toxice este un factor care contribuie, dacă nu chiar o cauză, la simptomele precum energia redusă, tulburările de dispoziție și modificările cognitive.
Metalele grele provenite de la expunerea la pește de fermă, apă contaminată, plombe dentare și produse de uz casnic, intră mai întâi în fluxul sanguin. Aceste metale călătoresc apoi în întregul corp și pătrund în celulele diferitelor țesuturi și organe, unde pot rămâne depozitate ani de zile
Elimină candidaS-a dovedit că beneficiile spirulinei influenţează creșterea florei bacteriene sănătoase în intestine, care la rândul lor inhibă prosperarea candidei. În plus, proprietățile de consolidare a imunității spirulinei pot ajuta organismul să elimine candida.
Combate cancerulSpirulina crește producția de anticorpi și alte celule, care îmbunătățesc imunitatea și ajută la prevenirea bolilor cronice, precum a cancerului. Au fost publicate peste 70 de articole în literatura științifică, care evaluează capacitatea spirulinei de a combate celulele canceroase.
Într-un articol publicat de oamenii de știință din Republica Cehă, s-a subliniat că pe lângă capacitatea sa de a controla nivelul colesterolului din sânge, spirulina este bogată și în compuși tetrapirrolici, strâns legați de molecula de bilirubină, un puternic agent antioxidant și anti-proliferativ.
Scade tensiunea arterialăFicocianina, este un pigment găsit în spirulină, care are efecte antihipertensive (scade tensiunea arterială).
Reduce colesterolul
Spirulina previne ateroscleroza și scade nivelul de colesterol. Un studiu recent realizat pe iepuri, publicat în The Journal of Nutritional Science and Vitaminology, a analizat efectele unei diete cu colesterol ridicat (0,5% HCD), timp de patru săptămâni și apoi divizarea grupului în două segemente: un grup care va fi hrănit cu 1% spirulină şi al doilea grup cu 5%, timp de opt săptămâni.
După finalizarea studiului de opt săptămâni, nivelul LDL a scăzut cu 26% în grupul care mănânca 1% de spirulină și 41% în grupul care mănânca 5% spirulină, ceea ce ne arată eficienţa spirulinei asupra sănătăţii. Trigliceridele serice și colesterolul total au fost, de asemenea, reduse semnificativ.
Scade riscul de accident vascular cerebral
În studiul de mai sus, cercetătorii au mai descoperit că suplimentarea cu spirulină a scăzut suprafața aortei intima cu 33%, până la 48%, ceea ce sugerează că poate preveni ateroscleroza și accidentul vascular cerebral ulterior.
Este important să ne amintim că acest studiu clinic a fost realizat pe animale care au avut parte de o dietă cu nivel ridicat de colestrol. Acest lucru ne arată că, în mod normal, consumul regulat de spirulină poate inversa o parte din pagubele produse de către o dietă săracă în nutrienţi.
Înlătură problemele sinusale
Potrivit unor numeroase studii, spirulina poate reduce diverse inflamații. Ba chiar mai mult, aceasta este eficientă la reducerea mâncărimii, a congestiei nazale și a strănutului.
Crește nivelul de energie a corpuluiDacă ne uităm la compoziția chimică a spirulinei, putem înţelege de ce oamenii care o consumă în mod regulat au energie din abundenţă.
Sfat practic: Combină o linguriță de pulbere de spirulină cu 350 ml de suc de lămâie și îngheață amestecul în tăvi cu cuburi de gheață pentru un plus de energie.
Oferă neuroprotecție pentru tulburări ale creierului și stimulează memoria
Într-un studiu efectuat in 2012 s-au analizat beneficiile unei diete cu spirulină asupra bolii Parkinson. Rezultatele au arătat că aceasta a avut efecte neuroprotective puternice.
Într-un alt studiu din 2015 s-au descoperit efectele spirulinei asupra disfuncției memoriei, deteriorarea stresului oxidativ și activitatea enzimelor antioxidante. Pe lângă aceste beneficii, s-a descoperit că spirulina poate preveni pierderea memoriei prin reducerea daunelor oxidative.
Ambele studii sunt preliminare și implică animale, dar sunt promițătoare pentru oamenii afectați de boala Parkinson, alte boli neurodegenerative sau pentru cei cu probleme de memorie.
Spirulina este bogată în substanțe nutritive precum:
- Vitamine: A, B1, B2, B6, B8, B12, C, D, K.
- Minerale: fier, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, mangan, zinc, seleniu.
- Acizi graşi esenţiali de tip omega.
- 18 aminoacizi, inclusiv cei 8 esenţiali.
- Antioxidanţi.
- Clorofilă.
Doza recomandată
- o lingură pulbere de spirulină pe zi sau 7-8 grame pe zi.