Reţete de prăjituri cu fructe deshidratate (cei care sunt la dietă le vor îndrăgi)

Fructele deshidratate sunt snacks-urile ideale, indiferent de perioada în care ne aflăm. Pe lângă faptul că sunt bogate în nutrienţi, acestea sunt recomandate chiar şi pentru cei care ţin dietă. Poate părea un paradox, căci majoritatea sunt bogate în zahăr, însă spre deosebire de fructele proaspete, sunt mult mai săţioase şi uşor de digerat, lucru care ne va face să nu avem nevoie de cantităţi mari pentru a ne satisface pofta de dulce. 


Pe lângă consumul lor ca atare, fructele deshidratate pot fi incluse în diferite reţete dulci, care nu îţi vor afecta regimul alimentar. Iată câteva sugestii de prăjituri cu fructe deshidratate cu care îţi vei impresiona familia! 

Delicioasa prăjitură cu curmale

Nu ai un talent natural de bucătar iscusit? Nu îţi face griji, această prăjitură poate fi făcută chiar şi de către cei care nu au prea multe tangenţe cu bucătăria! 


De ce curmale Medjool? Acestea sunt o sursă foarte bogată de fibre sănătoase, minerale și vitamine, care ajută în combaterea constipației, și a altor probleme intestinale. Pe lângă acest lucru, datorită faptului că sunt dulci, pot fi incluse în prăjituri, drept urmare nu mai este necesar să adaugi zahăr. 


Pentru început, trebuie să te asiguri că ai în casă următoarele ingrediente: 

  • 15 curmale Medjool (dacă nu vrei să ai parte de surprize, îţi recomandăm să le cureţi de sâmburi)
  • făină 
  • esenţă de rom
  • scorţişoară
  • nuci
  • sare
  • bicarbonat
  • ulei de cocos
  • lapte (pentru cei mai pretenţioşi, se acceptă orice tip de lapte)

Înainte de toate, încălzeşte laptele şi pune-l peste curmalele fără sâmburi. Pentru un plus de savoare, adaugă 10 ml esenţă de rom şi o linguriță de scorţişoară. Lasă curmalele la înmuiat, timp de jumătate de oră, după care fă-le pastă cu ajutorul unui blender. Adaugă în pasta obţinută o cană de făină, un vârf de cuţit de sare şi o linguriţă de bicarbonat, după care amestecă. Când pasta este bine omogenizată, adaugă 50 ml de ulei. În cele din urmă, pune în amestec 100 grame de nuci mărunţite

Pune pasta într-o tavă, după care las-o la copt 30 de minute în cuptorul preîncălzit la 60 de grade. Bon appetit!

Prăjitură delicioasă cu smochine deshidratate


Nu te dai în vânt după smochine? Poate că următoarele beneficii te vor convinge să vezi lucrurile dintr-o altă perspectivă:


  • smochinele ajută în procesul digestiv
  • consumul acestora este recomandat în diete
  • conţin mulţi antioxidanţi
  • au efecte afrodisiace
  • prezintă beneficii asupra sistemului osos
  • pot fi un aliat de nădejde în bucătărie

Dacă tot veni vorba despre bucătărie, permite-ne să îţi prezentăm o reţetă de prajitură delicioasă cu smochine uscate. La fel ca şi reţeta de mai sus, vei avea nevoie de câteva ingrediente şi răbdare. Asigură-te că ai la îndemână următoarele:


Pentru început, topeşte untul după care adaugă 300 grame de zahăr. Ia compoziţia de pe foc şi las-o la răcit. Pentru a nu pierde timpul, taie în bucăţi mici smochinele, după care amestecă trei ouă cu untul şi zahărul din etapa anterioară. 


După ce soluţia s-a omogenizat, adaugă în aceasta 125 grame făină cu un plic de praf de copt. Amestecă, iar apoi adaugă 100 grame de nucă măcinată şi în cele din urmă, pune smochinele deshidratate


Pune soluţia obţinută într-o tavă, iar apoi pune tava în cuptorul preîncălzit la 170 de grade, timp de 25 de minute. Poftă mare!

Prăjitură sănătoasă cu fructe uscate

Să fie oare fructele uscate mult prea apreciate? Nu se pune problema, noi le îndrăgim deoarece au beneficii multiple asupra pielii, digestiei, sănătăţii şi să nu uităm, sunt o sursă incredibilă de energie. 


Acestea fiind spuse, să trecem la treabă! Pentru această prăjitură vom avea nevoie de: 10-15 vişine uscate, 10-15 prune uscate, 10-15 curmale şi 30 bucăţi de merişoare deshidratate. Pe lângă acestea, asigură-te că ai cumpărat şi: făină, lapte, zahăr, unt, ouă, praf de copt, esenţă de vanilie, sare, praf de copt, ouă. 


Amestecă 125 de grame de unt cu 170 grame zahăr, un praf de sare, două ouă, 170 grame făină, o linguriță praf de copt şi 150 ml lapte. După amestecarea soluţiei, adaugă fructele uscate. Pune compoziţia obţinută într-o tavă şi las-o jumătate de oră, la 180 de grade. Pentru a verifica dacă prăjitura s-a copt bine, înţeapă compoziţia cu o scobitoare. În cazul în care rămâne amestec pe aceasta, prăjitura mai trebuie lăsată la copt. 

Desert inedit cu fructe de cătină

Cu siguranţă ai auzit cel puţin o dată de faimoasa cătină. Însă ce proprietăţi pot avea aceste mici fructe portocalii? Pe lângă faptul că pot oferi un boost extraordinar de energie, cătina este soluţia ideală împotriva răcelilor, deoarece întăreşte sistemul imunitar. Ba chiar mai mult, ajută organismul la eliminarea toxinelor, în timp ce este o sursă incredibilă de antioxidanţi. Nu este folosită doar intern, poate fi aplicată şi extern, în cazul rănilor, inflamaţiilor sau alte afecţiuni ale pielii. 


Destul cu lauda, pentru a te convinge de beneficiile extraordinare ale cătinei, va trebui să o încerci chiar pe pielea ta, sau mai degrabă, chiar în stomacul tău. Şi cum altfel o putem include în alimentaţie decât cu ajutorul unui desert inedit?


Pentru această răsplate dulce, vom avea nevoie de: cătină uscata deshidratată, zahăr, făină, ulei, bicarbonat de sodiu, iaurt şi ouă. 


Amestecă trei ouă cu 200 grame de zahăr până când compoziţia devine densă. Amestecă 200 ml de iaurt cu 150 ml de ulei şi în cele din urmă, adaugă peste 300 grame făină cu o linguriţă de bicarbonat de sodiu. După ce compoziţia este bine omogenizată, poţi adăuga 200 grame cătină uscată şi deshidratată. Combină primul amestec cu cel din urmă.


Adaugă în tavă compoziţia obţinută şi las-o la copt timp de 20 de minute. Şi în acest caz, putem verifica dacă prăjitura s-a copt cu ajutorul unei scobitori. 

Motive pentru care ar trebui să incluzi  mai des în alimentaţie fructele deshidratate


Pe lângă motivele de mai sus, îţi recomandăm cu drag consumul cumpătat de fructe deshidratate deoarece nu ai nimic de pierdut, ci numai de câştigat. Aceste delicatese au fost consumate de mii de ani, îndeosebi pentru gustul aromat. Însă au mai mult de oferit, pe lângă savoare. Iată şi alte beneficii: 

  • Pot fi încorporate cu uşurinţă la micul dejun, fiind ideale pe lângă un pahar de lapte cald.
  • Deoarece sunt bogate în vitaminele A şi E, pot lupta împotriva bolilor precum cancerul şi diferite tumori.
  • Probleme cu hipertensiunea? Consumul a cinci fructe deshidratate pe zi ajută la combaterea tensiunii arteriale. 
  • Suplimentele alimentare nu sunt pentru tine? Încearcă varianta eco! Fructele deshidratate sunt bogate în minerale, precum fier, potasiu, magneziu, calciu şi seleniu.

Lista poate continua cu multe beneficii, însă toate acestea sunt irelevante doar în teorie! Include în alimentaţia zilnică aceste minuni ale naturii, iar efectele nu vor întârzia să apară! 


Deoarece dorim să te ajutăm în călătoria ta spre o sănătate mai bună, îţi oferim o mică răsplată pentru decizia luată! Foloseşte codul ‘’HEALTHY5” şi vei beneficia de 5% reducere pentru orice produs achiziţionat din această categorie. Spor la prăjiturit! 


Articole mai vechi Articole mai noi

Lasa un comentariu

Comentarile trebuie aprobate inainte de a fi publicate.